IB + pluggstress

Skrivet | Taggar: IB, pluggtips;

En anonym IB-elev (kram!!! känner instant solidarity med dig!) kommenterade på min årsresumé och undrade om jag kan berätta lite om hur jag hanterade plugget och pluggstressen under IB. Självklart kan jag det! Jag kan inte lova att mina tips funkar för er MEN - de funkade för mig. Sedan har jag insett att jag personligen är ganska stresstålig. Med det menar jag att det krävs mer för att jag ska känna mig stressad men också att jag har lättare för att “snap out of it”. Jag tycker inte att det är så svårt (som jag har förstått att andra tycker) att under en stressig period lägga ifrån mig plugget och slappna av när jag vet att jag behöver det. 

 
 
här spenderar jag numera det mesta av min pluggtid.

Dessa tips gäller såklart vem som helst som pluggar var som helst och vad som helst, men eftersom jag kan komma att nämna IB-relaterade termer infogar jag här en liten förklaring för er oinvigda (triggerwarning till mina fellow IB-kompisar hehe, läs inte): 

[International Baccalaureate (IB) är enligt mig - och många andra - ett av Sveriges bäst högskoleförberedande gymnasieprogram. Det följer en internationell läroplan, undervisningen sker på engelska och varje elev väljer (normalt) sex ämnen, tre på basnivå och tre på högre nivå, som hen läser i två år. De sex två år långa kurserna tentas av genom internal assessments/IAs (uppsatser, labbrapporter, muntliga presentationer) under årens gång och med exams i slutet av det andra (tredje gymnasie-)året.] 

Innan jag går in på jag hanterade den pluggstress jag faktiskt kände vill jag slå ett slag för att till varje pris undvika den. Dvs. skjut inte upp saker. Vad du än gör, skjut inte deadlines framför dig. Jag må ha påbörjat en IA tjugofyra timmar före deadline, men jag har aldrig, aldrig (så länge jag inte förträngt det) missat en deadline. Hur? Genom att vara så effektiv jag bara kunnat de stunder jag pluggat. Jag delade med mig av mina bästa tips för ett tag sedan i detta inlägg och folk som kommenterat har bidragit med sina tips, så om ni inte läst det inlägget - gör det! Får du saker gjort i tid under IB känner du dig inte bara mindre stressad då utan slipper också ha saker hängandes efter dig in i revision period, då du kommer ha mycket att göra ändå. Sträva efter det.  

I tidigare nämnda inlägg finns också några screenshots från min mobilkalender, där jag själv planerat in vad jag ska plugga under diverse håltimmar. Två tips i ett alltså: utnyttja _varenda_ håltimma och ledig stund du har och planera exakt vad du ska få gjort under den tiden. Tycker själv att pluggstress blir mycket mer påfallande om man behöver sitta länge på kvällarna efter skolan - och tvärtom: får man inte en fantastisk känsla av frihet när man kommer hem och inte behöver sitta med plugg? Av denna anledning vill jag också rekommendera att komma till skolan tidigare och utnyttja alla sovmorgnar du har för att plugga så du kan ha kvällarna lediga till att typ… vila? Umgås med folk? Det är så himla värt det att gå upp några timmar tidigare bara för att kunna ha några timmar ledigt på kvällen.

lianne + våra tomma temuggar efter cirka 3,5 timmars accountancy-plugg häromdan.

På tal om folk! En sak jag verkligen märkt av är att det är JÄTTEVIKTIGT att omge sig av andra människor som också pluggar. Jag hade ett fantastiskt gäng på sex personer som jag pluggade jämte i princip varje dag. Det är motiverande att veta att det finns folk som väntar på en i biblioteket i skolan varje morgon innan lektionerna börjar, människor som förväntar sig att du ska vara där och kämpa som de gör. Sen är det ovärderligt att faktiskt plugga ihop också - man lär sig massor genom att förklara saker för andra.  

Plugga så smart du bara kan. När du väl kommer till revision period lär du ha ungefär en månad på dig att repetera ungefär 3,5 terminer x 6 kurser vilket är en gigantisk mängd information och jag skulle nog våga påstå att det är fysiskt omöjligt att repetera allt du (skulle ha) lärt dig. Så: ta reda på vilka kapitel/topics i varje kurs du har sämst koll på. Ta reda på vilka kapitel/topics som oftast kommer på exams. Ta reda på om du kan komma undan med att inte plugga alls på vissa saker beroende på hur pluggen är upplagda. Ofta har du möjlighet att välja mellan olika uppsatsfrågor (så är det i psykologin till exempel!). Gör, utifrån detta, en pluggplan för varje ämne. Planera in massa past exams - jag är relativt säker på att det är vad som hjälpte mig allra mest. Såhär såg min lilla strategiplan ut:  

 

 

 

Allt som är överstruket gav jag upp på innan jag ens börjat, haha. Mycket av det som inte är avkryssat gjorde jag men kryssade aldrig av det (till mitt försvar), en del gjorde jag faktiskt aldrig (SJU paper 1 och 2’s i matte? hände aldrig). Det gick bra ändå. Vissa saker gjorde jag tillsammans med kompisar för att dela på bördan - quizlet-listorna för Economics till exempel. De finns att komma åt här om ni är intresserade. 

(Också, om någon vill ha: Biology HL sammanfattat i quizlet-listor här och Psychology HL sammanfattat i quizlet-listor här.)

Kom ihåg att det inte finns någon anledning att nöta saker du redan kan. Jag vet själv att jag har lite svårt för detta - jag älskar att göra uppgifter jag kan i matten om och om igen och hatar att försöka mig på de jag inte förstår, till exempel. Lita på att du kan. Kom till freds med tanken att det timmarna innan du går in i examsalen kan kännas som att du har stora luckor i din kunskap och övertala dig själv om att det inte är så. Du har ju koll på läget. 

Slutligen! Inse att du kommer behöva offra saker för IB och offra IB för dig själv. En vecka i april åkte min familj utomlands och jag stannade hemma för att plugga. En annan gav jag upp halva mitt plugg till mock exams för att ta ett break och hänga med till östkusten. Och mitt emellan mina exams åkte jag på dagsutflykt för att kolla på BLOMMOR? Det går över och det blir bra till slut och det finns ingen anledning att bränna ut sig själv om det går att inte göra det. Tillåt dig själv att ta ledigt och lämna alla böcker i skolan över en helg. Ät bra och sov mycket och såntdär. Du är alltid värd mer än din prestation MEN man mår i efterhand alltid bäst av att göra sitt bästa. Till de som är inne på sista terminen av IB nu: lycka till!

 

Vad är era bästa tips för att hantera pluggstress? 

kommentera (6 kommentarer)

två veckor sen och nu

Resor, Vardagligheter;

 
Det är fredag vecka 2 och jag är ledig! Har ett sådant drömschema denna terminen. Är ledig varje onsdag och har bara lektioner var tredje fredag. Å andra sidan är mina måndagar och torsdagar ganska hemska, men det är värt det. Bilderna är från när jag var och hälsade på mina vänner i Stockholm för två veckor sedan, men vädret är ungefär likadant i Edinburgh idag. Molnigt, lite dimmigt och allmänt grått. 
 
När jag skriver detta är klockan kring lunchdags. Jag har vaknat, duschat och hunnit plugga någon timme accountancy med min vän Lianne. Att plugga ihop är en sån himla bra grej?? På tal om att plugga håller jag på att skriva ihop detdär "how to cope with pluggstress"-inlägget som en anonym läsare önskade i kommentarsfältet på detta inlägg, så kära anonym - det kommer!!! Lovar. 
 
Om tio minuter ska jag sätta mig på bussen in till stan för att plocka upp ett par byxor från skräddaren, lämna tillbaka en biblioteksbok och köpa ett nytt block. Sen funderar jag på att ringa mormor p.g.a. inte pratat med henne på veckor, ägna några timmar åt att läsa uni-stuff och laga haggis neeps and tatties (som skulle intagits igår men som jag varit för lat för att laga hiho). Högst mysigt fredagsgöra om jag får säga det själv. Vad har ni för fredagsplaner?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kommentera (2 kommentarer)

en studie i kaktusar och en må bra-lista

Listor och summeringar, Natur; | Taggar: lanzarote, växter;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den senaste veckan har jag varit nere lite till och från. Jag har inte kunnat sätta fingret på vad exakt det varit som fått mig att inte känna mig på topp, så istället har jag försökt lista ut vad som brukar få mig att må bra, och göra just det. Och jag tror det funkade! 

Hittade i samband med detta dessutom denna lilla lista på någon blogg. Tänker att jag kan passa på att dela med mig av mina svar.

 

Serie som får mig att må bra

Modern Family alla dagar i veckan p.g.a. så himla lättsam serie. Egentligen i princip vilken serie som helst som jag kollar på för tillfället. Serier är bra på att ta all ens tankekraft i besittning så att man inte har tid att tänka på sånt som gör en lite ledsen. Just nu kollar jag mest på Blindspot, Bron och How to get away with murder. 


Plats med riktigt bra aura

Skogen! Alltid och för evigt skogen. Skogen är mitt bästa happyplace. Annars tror jag starkt på att bara gå ut och gå, var som helst. Finns inte jättemycket skog i centrala Edinburgh så jag har fått förlita mig på promenader runt mina kvarter. Föredrar att gå jättesnabbt och inte stanna för något annat än rödljus och bra fotoställen. 


Djur som gör mig glad

Min hund, såklart. Saknar honom så det gör ont, men har bokat flygbiljetter för att åka och hälsa på honom i april så det känns lite bättre nu. Förutom Zorro: hunden som alltid står utanför bokaffären på gångsträckan mellan busshållplatsen och uni. Gulligaste, artigaste hunden som nästan blir lika glad av att se mig som jag honom (henne?). Och, såklart, inte att förglömma, denna fantastiska fågel. Får mig att storle varje gång.


Färg jag dras till

Detta var alltså med i listan så jag tänker svara på det fastän jag ej förstår hur det platsar i en må bra-lista och trots att svaret är uppenbart för alla som känner mig. Jag dras till allt som är svart. Just nu är jag dock ganska hype på grönt också? Växtgrönt typ? Är säkert för att jag längtar till våren. 

 

Det får mig att slappna av

Att spela de tre låtar jag för tillfället tycker bäst om på repeat. Att kolla ut genom fönstret och spana på folk. Tända doftljus och ansiktsmasker, hur kommersiellt och ytligt det än låter. Att göra något kreativt som man sedan aldrig visar någon. Eller så gör man det. Att se på film med folk jag gillar omkring mig. Att dricka te. 


Tid på dygnet jag gillar

Halvtimmen strax innan man går och lägger sig. När man stänger ned datorn och byter om till pyjamas och borstar tänderna och ser sig själv i spegeln och tänker att se där, det är ju jag - jag som levt ännu en dag. I made it ända till kvällen. Nice. Klapp på axeln. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kommentera (3 kommentarer)