måndagsreflektioner

Vardagligheter

 
utsikt genom sovrumsfönstret klockan noll-sex. 
 
 
det är måndag, igen, och jag är inne på terminens femte vecka. om en vecka har halva terminen gått. halva min första uni-termin? avklarad, över? hjälp.
 
tills dess har jag dock en viktig (och ännu oskriven!!!) uppsats om ett ämne jag absolut inte förstår att lämna in och ett grupparbete att komma igång med. på lördag kommer johanna hit och jag är orimligt taggad på att visa henne det som nu blivit mitt liv, det hörn från vilket jag nu skådar världen. vi ska vandra upp till arthurs seat, äta haggis balls och utforska leith är planen. och vara uppe hela natten och prata om allt som hänt och inte hänt och käka cheddarost direkt ur paketet. 
 
på tal om cheddarost ångrar jag grovt att jag inte skaffade mig en osthyvel. utbudet på skivad ost är nämligen långt ifrån det bästa här och ost är ju utan tvekan det allra bästa pålägget. måste ta mig till ikea asap och inhandla en osthyvel men stället ligger ju liksom en timme bort enkel väg? får bli när mina frysta kanelbullar tar slut. 
 
bortsett från det smärtande hål i mitt hjärta som avsaknaden av en osthyvel utgör mår jag bra. facetimear min familj varannan dag och önskar jag kunde krama min hund innan jag går och lägger mig, men mycket mer hemlängtan än så har jag fortfarande inte tid för. min kropp säger mig att den är stressad (i lördags ryckte mitt vänstra öga konstant i tolv timmar, potentiellt det störigaste jag varit med om) (googlade för övrigt också detta och läste någonstans att muskelryckningar i vänster öga förutspår "bad news". väntar fortfarande tålmodigt på dessa) men jag tänker fortsätta hävda att jag har hög stresstålighet och lösa problemet med att äta mer spenat. spenat löser allt.
 
hej så länge!

strandhäng och skitsnack

Vardagligheter

 
i lördags, efter att vi återhämtat oss från fredagskvällens äventyr, satte jag och två av mina flatmates oss på bussen mot det omtalade portobello beach. "där är haveeet!!!" utbrast vi i kör (eventuellt en liten överdrift, så synkade är vi inte ännu) när vi klev av bussen och skymtade det blå från gatan. 
 
 
 
det är så lätt att glömma att man bor alldeles intill ett hav, att edinburgh trots allt är en stad med vatten, när allt man ser om dagarna är gråbruna gator med trafikköer och neverending vägreparationer. 
 
 
väl på strandpromenaden förvånades jag över hur turistigt men samtidigt genombrittiskt det såg ut. med bänkar som ingen sitter på för att de hellre slår sig ned på betongmuren, unga som samlats i stora flockar på sanden för "bevs on the beach" (och såg ut som de suttit där sen två dagar tillbaka) och ihoplappade trottoarer. förvånades mindre av att ingen badade pga var ganska så iskallt när solen inte sken.
 
 
vi kom såhär nära till att bada!!! för framtida referens: till vänster, Erin, till höger, Gwyn. två av mina fyra flatmates alltså.
 
 
också för framtida referens: till höger, en skymt av solen. som för övrigt fortfarande syns till mycket oftare än vad alla som berättar om skottland försöker få det att framstå som.
 
 
en glad gatumusikant, ett äldre par och en hund. såg nog mest hundar denna lördagen på stranden än jag gjort någon annanstans sen jag kom hit, och det smärtade till i mammahjärtat. saknar min hund massvis. 
 
 
förutom insikten att buss 26 tydligen är full en blåsig lördagseftermiddag hade vi vid dethär laget också insett att det var en dålig idé att inte ta med matsäck så vi letade upp en "chippy" på hjul. en kiosk som säljer fish and chips med andra ord. 
 
 
sen hängde också vi på betongmuren och åt våra degiga pommes (de gör bara degiga pommes här!!! enda stället jag hittat som serverar rimliga, tunna, krispiga pommes är donken vilket är lite upsetting men jag får väl vänja mig) och snackade om hjärtefrågor, typ folk som packar ihop sitt skräp i påsar men istället för att slänga påsen i papperskorgen som för en gångs skull finns inom synhåll lämnar den på stranden?
 
 
sen pratade vi skit om andra studentboenden också pga det hör till, pekade ut hus vi inte skulle ha något emot att bo i, och stannade till för att spela bort våra två pence-mynt i en spelhall. 
 
 
när vi väl bytt ut våra vinstkuponger mot en godisbit var hade det börjat skymma och såg ut såhär ute. vi var lagom trötta och mycket nöjda och gav oss således på jakt efter rätt utgång från strandpromenaden.
 
 
på väg tillbaks mot bussen stötte vi på en låda med halvledsna växter utanför ett hus och skylten "take what you want", och som de fattiga studenter vi är plockade vi på oss allt som såg ut som att det fortfarande hade livspotential. katten ville tyvärr inte följa med oss hem, trots att vi erbjöd den att bli vår flat cat. 
 
 
på tjugosexan hem fick vi sittplatser, kom överens om att skjuta upp vårt planerade lidl-besök till dagen därpå och sov nästan förbi vår hållplats. och det var den lördagen det!! en av de finare här hittills. 

om en fredag för några veckor sen

Vardagligheter

 
hej hörrni. sitter i the library bar på det som kallas vårt student union house (vet ej hur jag ska översätta detta? studentkårens hus?) och skriver detta, fast bilderna är från två veckor tillbaka. har precis käkat tre punds-soppa för att fira in fredagen (obs det var jättegott) och har bara en enda föreläsning kvar innan jag tar helg. 
 
 
förförra veckan (japp, det är så bra jag är på att uppdatera här), efter min sista föreläsning den fredagen, mötte jag upp min vän Mari och turistade lite cirka 300m från uni. 
 
 
först köpte vi tårta att dela på från ett gulligt konditori. sen tog vi oss till greyfriars kirkyard. säckpiporna från slottet hördes ända dit och ehm, bidrog till fredagsviben kan vi väl säga. 
 
 
hösten verkar komma tidigare till kykogården förresten, för än är det mesta andra rätt grönt när man blickar ut över staden från calton hill. 
 
 
"""forest fruits""" choklad i tårtform är en ypperlig kombo. intas bäst med plastgafflar på kyrkogård och högt skrattande nyfunnen vän. 
 
 
idag har jag bott här i ganska exakt en månad och jag blir alldeles överväldigad när jag tänker på hur mycket fint det finns att se i denna staden och att jag har minst fyra år på mig att göra det. 
 
 
imorgon är planen att ta sig till portobello beach som bland annat linnea tipsade mig om, om två veckor kommer johanna hit och om lite mer än en månad ska jag till london för att hälsa på jacob. livet flyter på och är bra hörrni!!!