krukväxterna har rymt

Natur, Vardagligheter;

 
hej loves! idag hade jag och mina växter photoshoot i vårt halvt rivna kök. resten av dagen ägnade jag åt plugg och att hjälpa pappa riva gipset från väggen. 
 
 
älskar gul byggtejp? fun fact om mig: när jag först fick ett eget rum och fick välja väggfärg valde jag gul. solgul. det-sticker-i-ögonen-gul. var nöjd med det i ett par år innan jag ångrade mig och ville måla om till vitt. 
 
 
på tal om livet känner jag mig på en så stabil punkt just nu? jag är relativt on top of mitt plugg (eller så har jag lyckats väldigt med att intala mig det), hinner umgås med vänner, ta det lugnt, fota, läsa. 
 
 
visst lägger jag mig allt som oftast någon timme för sent och visst är det ofta mörkt när jag går upp och mörkt när jag kommer hem - men det är ju lite mysigt det också. 
 
 
dessutom är min hösttermin iår väldigt uppdelad, vilket jag är så himlans tacksam för. mår så mycket bättre när jag har saker att se fram emot, när jag vet att jag bara måste tåla vardagslivet några veckor till innan jag får fly det för några dagar. 
 
 
som nu i helgen! då ska jag till stockholm där jag ska möta upp mamma för såkallat *storstadshäng*. här och här finns inlägg om vår stockholmshelg i maj om någon mot förmodan missat. <3
 
 
är det någon som sitter på tips på saker att hitta på där - hmu!!!
 
 
sen säger min kalender att det väntar en jobbig vecka med en drös deadlines plus allas vårt älskade högskoleprov innan det helt plötslig pang bom är vecka fyrtiofyra och därmed höstlov? 
 
 
livet är fint just nu, jag hoppas ni kan hålla med om det. 

kommentera (2 kommentarer)

6 tips för att bli mer produktiv

Listor och summeringar | Taggar: productivity, produktivitet, tid, tips;

 
hallå vänner! idag tänkte jag försöka mig på något så unikt på detta internettillhåll som ett tipsinlägg. det ni. och det ska handla om något jag är expert på. produktivitet. näe, vi tar om dethär. 
 
jag är ingen särskilt produktiv människa. jag brukar hinna göra det jag ska och har relativt bra koll på mina dagar. ibland sitter jag i fem timmar med en skoluppgift och producerar inte mer än 200 kassa ord och ibland dubbelbokar jag mig. 
 
 
däremot älskar jag tanken på effektivitet och är ständigt på jakt efter nya sätt att *effektivisera* min vardag, mitt plugg och min tid. det är på den nivån att min favoritkategori på app store är "productivity". ja, ni fattar. jag är en lat människa som vill klara av måsten snabbt, smidigt och så bra som möjligt. och här är en lat människas bästa tips:
 
följ the 2 minute rule 
jag är inte en sån som drar mig för att säga att något har revolutionerat mitt liv men... detta lilla påfund har revolutionerat mitt liv ända sen jag hörde talas om det. idén är väldigt simpel och självklar: kan en sak göras på två minuter eller mindre så ska du göra det så fort du kommer att tänka på det. tar det mer än två minuter att göra ska du skriva upp uppgiften på din att göra-lista. 
 
många kanske gör det redan utan att tänka på det men om ni är som mig kan detta hjälpa er att sluta skjuta upp småsaker. saker man kan göra på två minuter eller mindre: vattna blommorna. gå ut med soporna. sortera tvätten.  bädda sängen. plocka undan på skrivbordet. ställa undan saker. 
 
gör saker under tiden du... gör andra saker?
läs när du åker buss. brainstorma idéer till projekt/skolarbete/vad som helst när du städar eller tränar. tänk genom vad du måste proritera under dan medan du borstar tänderna. måla naglarna medan du skriver på en uppsats (obs min bästa grej, nagellack torkar visst snabbare om man knappar på tangenter samtidigt). har hört att vissa påstår att hjärnan inte är kapabel att multitaska men jag är fullständigt övertygad om att det är en myt. visst, du kanske inte kan vara hundra procent koncentrerad på två grejer samtidigt, men hur ofta kräver två saker hundra procent koncentration? 
 
 
skriv listor
är i egenskap av listfantast möjligtvis lite partisk till denna punkt men listor är verkligen en grej jag inte skulle klara mig utan. jag skriver att göra-listor för dagar då jag har mycket att göra på papper. listor på filmer jag vill se, inlämningar denna terminen,  mål jag vill uppnå, böcker jag vill läsa och roliga saker jag vill testa skriver jag i mobilen. min bästa listapp är wunderlist som både låter en göra hur många olika listor som helst och göra listor i listor. mycket användbart. 
 
att göra-listor ska ju helst vara realistiska - man bör inte skriva ned mer saker att göra än vad som är rimligt att man hinner med, men personligen skriver jag hellre lite för mycket på mina listor än lite för lite. det är ju helt okej att flytta saker till nästa lista och att skala av uppgifterna om man halvvägs igenom inser att man tagit sig vatten över huvudet. allt för att få känna glädjen av att kryssa över punkter (inte alls fusk). 
 
inse att vissa dagar inte är bra dagar
allt för ofta kommer jag på mig själv med att sitta länge, överdrivet länge med en sak att göra utan att komma någonvart. visst, ibland (här tänker jag mig i de fall då deadline är typ imorgon) är det nödvändigt att sätta sig ned med en sak och inte tillåta sig själv att göra något annat innan man är färdig. om jag får utgå från mig själv skulle jag vilja påstå att sådana situationer bör undvikas i den mån det går. stress är något som kan motivera och "att prestera bra under press" är en grej, men jag tror att sannolikheten att du producerar ett bra resultat är mycket större en dag då du känner dig helt okej med att arbeta på en uppgift och får flyt i plugget/arbetet/vad det nu kan vara än en dag då du måste stålsätta dig för att ens göra det. 
 
nu hoppas jag ni missförstår mig rätt, men jag tycker att sålänge det finns tid och det inte blir till en vana är det acceptabelt att skjuta upp saker till en dag då man har lust att göra dem. speciellt om man kommit faktiskt försökt men det just idag inte verkar gå. 
 
tidsbegränsa dig inte
detta gäller kanske först och främst stora, tidskrävande uppgifter/skrivuppgifter och är nog ganska personligt, men jag har märkt att det kan vara rätt kontraproduktivt att tidsbegränsa sig. ibland har jag bra dagar och får superbra flyt och kan skriva klart uppsatser och lösa massa sidor matte på några timmar. sånt flyt förstörs jättelätt om man har något annat viktigt inplanerat (det går ju inte alltid att låta bli, men känner du på dig att du kommer ha en bra dag och har en stor uppgift att göra - se till att du kan hålla på så länge som du behöver) eller har bestämt sig för att ta raster med jämna mellanrum. av just denna anledning tror jag också att knep som ska göra en mer effektiv genom att tidsbegränsa en, som pomodorotekniken, kan göra en en björntjänst. nej, hjärnan kan inte jobba oavbrutet jättelänge men tror liksom ändå att den är tillräckligt smart för att själv känna efter när den behöver en paus? 
 
 
 
hitta en almanacka som du trivs med
jag har så länge jag minns haft en almanacka över mina skolår. jag har gått kladdat mig genom åtskilliga fickkalendrar, moleskines, plastalmanackor och väggkalendrar. i vår fick jag fnatt (har verkligen ingen bättre förklaring) och bytte ut min kalender mot en bullet journal, ett anteckningsblock där man själv skriver datum, planerar och skriver listor i ett. jag lovade er ett inlägg om vad jag tyckte om hela grejen men det blev inte av, mest för att... det inte funkade för mig alls. jag var för lat för att använda den konsekvent och orkade allt för ofta inte ens plocka upp den ur väskan när jag behövde den. dessutom tyckte jag det blev krångligt att planera saker längre fram i tiden, vilket ju ändå är syftet med en kalender.
 
ett tag levde jag utan något planeringsverktyg alls, men för några veckor sedan kom jag över calendars by readdle  - en kalenderapp som jag faktiskt tycker om. dels för att jag alltid har den med mig och den kan synkas med google calendars så den kan nås både från datorn och mobilen och allt sparas i molnet så inget kan tappas bort. dels för att den är snabb och smidig att lägga till och ta bort saker i, för att den ebjuder både månad-, vecko- och dagvyer, och för att den tillåter mig att planera framåt i cirka all oändlighet och för att den är så himla intuitiv i sitt UI. jag använder gratisversionen och på bilden ser ni ungefär vad jag lägger in - bland annat vad jag ska plugga på mina håltimmar för att ta vara på all tid. 
 
om ni nu skulle nappa och vilja ladda ned den kan jag också tipsa om att man genom google calendars på datorn kan lägga in återkommande aktiviteter så man slipper skriva in saker man gör en gång i veckan, en gång i månaden eller så varenda gång. 
 
 
nu är jag uttömd på mina bästa tips. följ dem och uppnå mental och kroppslig harmoni (är det en grej?) som avbildat på bilderna ovan. yours truly, over and out. 
 
obs. effekten på bilderna ovan kan också uppnås genom att man:
1. kokar vatten och häller över citronskivor i sin största kopp, varpå man placerar sig i en nybäddad säng och andas djupt och inte alls scrollar genom instagram. 
2. åker med ekobussen till en skog för att lära sig känna igen lunglav. 
 
ps. dela med er av era bästa tips i kommentarerna! 

kommentera (31 kommentarer)

vem vet något om hösten

Vardagligheter

 
hej bloggen. idag vaknade jag på fel sida och har sen dess irriterat mig på det mesta och de flesta. har därför också undvikt folk i den mån jag kunnat, ätit extra mycket god mat och... pluggat? japp. fick idag ihop de fyra tusen ord som krävs till min extended essay och även fast den behöver skrivas om x antal gånger innan den blir något som liknar ett dugligt first draft så känns det så himla skönt. 
 
annars då? tiden susar förbi, det är torsdag imorgon (?!) och jag har, för en gångs skull, fredagsplaner. jag märker inte att det regnar förrän efteråt när jag ser att asfalten är blöt, plockade idag fram mina handskar och har på riktigt övervägt att ta fram min vinterjacka fastän oktober knappt har börjat. jag har bränt slut på doftljuset i mitt rum, baserar halva mitt näringsintag på satsumas, och i förrgår skrev jag i min dagbok för första gången på mer än ett år. tror detta är hösten när den är som bäst, innan den blir grå och kall och meningslös. eller om den kanske inte blir det iår? vem vet. defying gravity och så vidare. 
 

kommentera (0 kommentarer)