till sthlm och tillbaka

Resor, Skrivet;

ivar los park. gå hit, det är värt det. 
 
en av de bästa jag vet.
 
 
 

Jag har åkt buss hela dan och när jag väl sitter på bussen hem har det börjat mörkna. Busschauffören är densamma som så många gånger kört mig hem från skolan men frågar ändå om han ska slå in skolungdom eller vuxen på biljetten. Jag minns honom, han minns inte mig. Det är två veckor kvar tills jag flyttar och mina turer på busslinje hundratrettio lider mot sitt slut. 

Jag har spenderat de senaste tre dagarna i Stockholm. Där bor numera några av mina närmsta vänner. Jag har haft det jättekul där nu och jag tänker mig att hälsa på dem när jag själv flyttat hemifrån kommer vara ännu roligare, men trots det stiger klumpen i halsen i takt med tempot i musikallåten som spelas i hörlurarna. Det är slut på bongokvällar, det är slut på julfika i torpalägenheten, det är slut på viskande som övergår till gapskratt i bibliotekets tysta rum och det är slut på vätterstrandenhäng. Människorna som varit livsviktiga för mig de senaste åren skapar sig framtider i London, Linköping, Göteborg, Stockholm och Nice och jag flyttar till Edinburgh för fyra år eller kanske ännu fler. Det får det att kännas som att det är slut på så mycket mer. 

Jag tänker på min familj som jag saknar efter att ha varit borta från dem i tre dagar och det faktum att jag ska snart ska leva veckor, månader, år, livet utan de tre människorna runt omkring mig känns plötsligt mer smärtsamt än någonsin. Vems frukost ska jag nu vakna till, vem ska jag se på serier ingen annan vill se med och vem ska jag testa nya stigar i skogen med? 

När jag hoppar av bussen, torkar mina kinder och går över gatan tänker jag att det åtminstone är tur att backar som den som leder hem till mig kommer att finnas där borta på andra sidan Nordsjön. De kommer inte leda till samma ställe, men kanske till ett lika bra.  

 

kommentera (4 kommentarer)

highlights från montreal, kanada

Resor

 
idag är det min sista kväll här i USA vilket gör mig lite lagom sad och beredd på post-reseångest. tycker därför vi spolar tillbaka typ två veckor (?!?!?) och kollar på vad som var fint i montreal där vi spenderade några soliga dagar. 
 
 
montreal har en fin hamn där det händer massor med grejer
 
 
till exempel kan man åka linbana och fastna på mitten om man väger för lite. så hemskt, åk inte linbana kids
 
 
vill man så kan man också köpa sig en stol på en fejkad sandstrand också men det vill ingen för ärligt talat, sand suger
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
rätt mycket är typiskt storstad - skyskrapor som trängs med gamla kyrkor
 
 
och pampig arkitektur där någon tyckt att det behövts
 
 
samt kostymnissar med skrynkliga nersittna kavajer och gulliga, fint mönstrade matlådor
 
 
här och var har någon försökt trycka in lite grönt 
 
 
 
 
 
 
 
här och var har de lyckats
 
 
och här och var har de istället målat rostiga lagerbyggnader i någon skrikig färg
 
 
men! det finns också byggarbetare som verkar genuint glada över att se mig när jag fångar dem mitt under någon förmiddagsrast. 
 
 
och foodtrucks som det luktar gott kring, speciellt om man är lite småhungrig. tänkte precis tanken att det vore kul om foodtrucktrenden kunde fastna även i jönköping men avbröt sedan mig själv när jag insåg att eh, jag flyttar ju snart ändå.
 
 
annan bra grej är snygga lägenhetsportar som det finns så många av att jag skulle kunna sätta ihop en hel fotoserie om bara det
 
 
och att människorna står i en flera tiotals meter lång rad när de väntar på bussen. utan mellanrummen som i dendär memen om sverige 
 
 
dessutom finns det söta bänksittande hundar och superstora fotbollssplaner och trots att jag varken gillar bänksittande eller fotboll så gillar jag hundar och stora öppna ytor så jag uppskattade det ändå.
 
 
 
uppe på en backe står denna fräna byggnad som om man tittar in visar sig vara ett fullt funktionerande sjukhus. det ni!
 
 
de mer nedgångna byggnaderna har dock flyttats ifrån och tomheten övervakas av en ensam vakt som pratar knagglig engelska men verkar glad över att bli avbruten i tristessen
 
 
 
 
 
 
 
så ska jag minnas montreal hörrni, insvept i ett mjukt kvällsljus och som en godisskål hos någon med ganska bra godissmak. 

kommentera (2 kommentarer)