alla bruna bananers räddning

Ätbart | Taggar: banankaka

 
Nu när jag är hemma och har Fri Tillgång Till Det Outtömliga Skafferiet kan jag passa på att baka annat än kombinationer av smör ägg mjöl och socker i mikrovågsugn. Kul va! 
 
Häromdagen, närmare bestämt dagen innan vi for iväg på vår lilla helg-retreat till östkusten, bestämde jag mig för att göra någonting åt de tre bananerna vars tid innan de förflyttas från fruktskål till soptunna hade tickat på väldigt snabbt. Vad är alla bruna bananers räddning (...när frysen är proppfull)? Banankaka!
 
 
 
 
Du behöver: 
 
3 bruna bananer, eller bara tre bananer som är tillräckligt mogna för att mosa. 
75g smör (som du smälter! så många recept är så otydliga med detta tycker jag)
1 tesked vaniljsocker (eller så häller du bara lite direkt ur burken)
1.5 dl strösocker
2 matskedar mörk sirap (på ett ungefär)
1/2 tesked salt
1 tesked bikarbonat (skulle gissa på att 1.5 tesked bakpulver också skulle funka)
2 matskedar mjölk
2 ägg
100g mörk choklad 
3 dl vetemjöl
 
 
Du gör såhär:
 
1. Du sätter ugnen på 175° (eller så glömmer du detta och måste vänta på att den ska bli uppvärmd innan du kan stoppa in den smetfyllda formen som är mer redo än du någonsin varit).
 
2. Du smörar en valfri bakform (alternativt klär den i smörpapper). Det blir en del smet men kakan blir inte jättemycket större än smeten så du behöver nog inte oroa dig för att den ska rymma ur formen så som typ vissa muffins brukar göra. 
 
3. Du blandar det smälta smöret med socker, vaniljsocker, salt och sirap.
 
4. Sen delar du äggen och blandar i gulorna. Äggvitorna sparar du i en annan skål för de ska du ha senare i steg åtta. 
 
5. Nu är det dags för bananerna! Förhoppningsvis har du delegerat bananmosandet till en familjemedlem/kompis/partner p.g.a. tråkigt moment. Oavsett vem som utfört mosandet blandar du ner bananmoset i smör och sockersmeten. 
 
6. Du hackar chokladen i lite lagom stora bitar. Inte heller jättekul moment. Det fick min lillebror göra (exempel på utmärkt delegering). Sen blandar du i den i smeten. 
 
7. Vid dethär steget är du rätt trött och lite irriterad på antalet köksredskap du kommer behöva diska men också NÄSTAN FÄRDIG så du fortsätter ivrigt med att ha i vetemjölet och bikarbonaten och blanda väl.
 
8. Nu!!! Nu vispar du äggvitorna tills de blir ett hårt vitt skum och vänder ner dem i din nästan färdiga smet för att göra den helt färdig.
 
9. Och så är det fördelaktigt om du häller över smeten i formen innan du skjutsar in den i den uppvärma ugnen där den ska stå och genomgå en rad kemiska reaktioner i 50 minuter.  
 
 
Det svåraste momentet: 
 
När du tagit ut kakan får du absolut inte äta den på direkten. Det är nämligen en såndär irriterande kaka som utgör motsatsen till alkohol och är godast DAGEN EFTER. Lycka till med tålamodet och smaklig måltid! 
 
 
 

emma

vilken spännande kaka!

Svar: Ja spännande vet jag inte, men mycket god är den!
jore