i Europas G-punkt

Resor

För någon dag sedan läste jag om att någon skapat en kampanj som framställer Vilnius som Europas G-punkt baserat på konceptet "ingen vet var den är, men när du väl hittat den är det fantastiskt". Själva kampanjen känner jag är lika delar fyndig och lika delar osmaklig, dessutom är det väl ett ganska uttjatat "skämt" meN det innebär inte att staden är sämre för det. Jag har lovat er ett inlägg om kul ställen att besöka och saker att göra i huvudstaden - sånt som kanske inte nämns på de större turistsajterna - så nu tar vi oss en titt på det!
 
 
 
Man kan upptäcka Europas G-punkt ur en luftballong!!! För så billigt som typ en tusenlapp. Eller så kan man vara lite feg och titta på när andra gör det. Inget klär en stad så fint som några färgglada luftballonger över hustaken tänker jag? De brukar lyfta ca 1-2 timmar efter soluppgång om det är av intresse. 
 
 
 
Man kan gå en liten runda förbi Hales Turgus, upp längs Pylimo gatve och Gelezinkelio gatve och utforska konsten som fyller fasaderna. 
 
 
 
 
 
 
Där omkring kan man också stöta på gamla ruckel till hus med livs levande pumpor växandes bland asfalt och cementplattor mitt i självaste innerstan. 
 
 
 
Går man sen Ausros Vartu gatve tillbaks till centrum-centrum kommer man till detta stora torg. Här (till höger, utanför bilden) finns bland annat ett konstmuseum som jag försökt besöka de senaste två gångerna jag varit i Vilnius men misslyckats. Besök det åt mig, någon? 
 
 
 
På väg dit förresten, om ni följer min utstakade lilla runda, går ni genom det som heter Gryningsporten med tillhörande kapell och ett helgonaltare tillägnat jungfru Maria. Kika in där, det är rätt häftigt, även om man är som jag och inte har mycket till övers för religion. 
 
 
 
Presidentpalatset, blankpolerat och välstädat, ståtligt och ganska sterilt, kan också vara kul att se. 
 
 
 
 
 
Därifrån kan ni snirkla er vidare genom smala gator och förbi små linnéaffärer, guldsmedar och bärnstensbutiker. 
 
 
 
Och kika in i diverse innergårdar! Sånt är lite mysigt tycker jag, att liksom se hur människorna som bor mitt i smeten har det bakom ytterväggarna. 
 
 
 
Kanske hittar ni såsmåningom denna gata som i sin tur leder in på Literatu gatve, en liten liten gata där det samlats hyllningar till diverse författare och poeter i form av små konstverk på en vägg. 
 
 
 
Sen är det mycket smidigt att fortsätta där för då kommer ni ner till floden som avgränsar stadsdelen Uzupis, en alldeles speciell liten del av staden som började som en konstnärskoloni och sen dess utnämnt sig själv till en egen liten republik med egen nationalsång och konstitution. 
 
 
 
Nämnda konstitution innehåller förresten paragrafer som "Alla har rätt att inte begripa någonting alls", "Alla måste komma ihåg sitt Namn" och "Alla har rätt att tveka, men det är inget krav" och om ni ännu inte är supernyfikna på detta ställe så är det helt okej om ni blir det nu. Här kan ni läsa mer om det förresten (länk!).  Själv tycker jag sånt är dunderintressant. 
 
 
 
 
 
Därifrån kan ni sedan ta trapporna upp för detta berg (läs: kulle).  Fortsätter ni åt vänster där uppe kommer ni upp på bergets högsta punkt varifrån en mycket fin utsikt över gamla stan öppnar upp sig. 
 
 
 
Och där!!! avslutar jag denna lilla tips-rundtur. Här hittar ni inlägget om gången jag var i Vilnius innan denna.
 
Puss adjö hörs snart igen nu ska jag jobba dag 4/10 i sträck. Det blir kul. 
 
 
 

Johanna

+1000 på denna guide ska följa om en vecka

Svar: yey!
jore

Meg

men wow! måste säga att vilnius fallit mig under radarn också, men efter att ha sett dessa bilder förstår jag dess "smeknamn" :) vill gärna besöka!

Svar: Kan rekommendera! Är en rätt liten stad så räcker med en weekend liksom = extra smidigt. :)
jore

Saga

Så himla intressant!! Tack för att du delar med dig av detta <3

Svar: Kul! Tack för att du läser! <3
jore